Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] Naukowcy chcieli ustalić m.in., czy leczenie statynami zmniejsza śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób narażonych na pewne ryzyko (średnie lub wysokie), ale bez wywiadu chorób sercowo-naczyniowych. Wzięto pod uwagę ponad 65 tys. osób. Według naukowców z Cambridge nie znaleziono dowodów na korzyść leczenia statynami w odniesieniu [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
Doczekaliśmy czasów, w których bycie na diecie, nie jest już kojarzone z monotonią i niejakimi smakowo posiłkami. Moda na bycie fitness zmotywowała producentów do prawdziwej "wojny" o gusta i wrażenia smakowe klientów. Bycie na diecie bywa trudne tylko wtedy, gdy trudno utrzymać się w jej założeniach lub gdy pokusa na słodycze bierze górę. Osoby [...]
[...] o wiele częściej zdarza się, iż wywołuje dolegliwości. Niektóre osoby przy podawaniu fruktozy cierpią na wzdęcia i biegunki, a szczególnie wtedy, gdy fruktoza jest podawana bez glukozy. U zwierząt absorpcja fruktozy zależy np. od diety bogatej w tłuszcze nasycone (jednak nie w PUFA), co zwiększa wchłanianie fruktozy w jelitach. Jeszcze w [...]
[...] Podsumowanie Trening aerobowy nie jest lepszy ani gorszy od interwałów. Taka rozmowa nie ma sensu, póki nie określisz parametrów obu rodzajów pracy. Można wykonywać naprawdę beznadziejne, mało intensywne interwały na rowerku stacjonarnym i doskonałe w postaci sprintów, wchodzenia po linie, skoków czy walki zapaśniczej. Można robić kiepski trening [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
[...] żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone przekąski, słodycze). Bardzo wiele osób nie pamięta co i kiedy je. A więc takie dane są bezwartościowe. 4. Większość ludzi nie ma pojęcia o wartości kalorycznej pokarmów, wadze porcji, więc takie dane są często bezwartościowe. Jeżeli nie rozumiesz problemu [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] na hipertrofię? Węglowodany – często kulturystom zaleca się dostarczać ogromne ilości, rzekomo taka podaż ma mieć wpływ na budowanie masy mięśniowej. Podaż węglowodanów ma bezdyskusyjne znaczenie w pracy długotrwałej, wytrzymałościowej (kolarstwo, triathlon, pływanie długodystansowe, marsze, marsze nordic-walking, marszo-biegi, gra w piłkę [...]
[...] dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla osoby dostarczającej 2-3 x więcej pokarmu od przeciętnego człowieka, kreatyna jest jednym z najbezpieczniejszych środków. Istnieje wiele badań na ten temat, nawet obserwacje wieloletnie. Dodatkowo w badaniu z 2013 roku w ciągu 12 tygodni sprawdzono, jak kreatyna wpływa [...]
[...] chlorowane węglowodory znajdowano w wielu gatunkach zwierząt czy roślinach, sukralozy nigdzie nie udało się znaleźć Podsumowanie Mógłbym jeszcze kilkanaście stron przytaczać bezsensowne mity, niczym niepodparte opinie oraz inne treści dotyczące sukralozy, jakie możesz znaleźć w Internecie. Wokół siebie masz setki trucizn, po większość z nich [...]
[...] dzień odpowiednio u samców i samic szczurów) nie powodowało działań niepożądanych. W badaniach z udziałem osób zdrowych i chorych na cukrzycę dawki do 50 g były przyswajane bez objawów dyskomfortu jelitowego. Co jest lepsze? Izomaltuloza czy maltodekstryna? I tu mamy problem... W związku z tym, iż w grę wchodzą miliony dolarów, największe firmy [...]
[...] białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich ulubieńców mają też lody, które kupuje się w większych pudełkach, zazwyczaj bez polewy w środku, ale za to wyróżniające się ciekawym smakiem oraz aromatem. Podsumowanie W ostatnim czasie, osoby będące na diecie naprawdę mają z czego wybierać. Grunt, [...]
[...] niezwykle ciekawe i czego dowiodły badania, dodatek skoncentrowanej melasy trzcinowej do posiłku skutkował niższym poposiłkowym poziomem cukru we krwi, niż spożycie posiłku bez dodatku melasy (Kuboto, 2023). Ale również już wcześniejsze badania sugerowały, że melasa wykazuje korzystne właściwości zdrowotne, polegające na obniżaniu poziomu cukru [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] liczne produkty wzbogacane MOM. Uparci i wbrew nauce Te same osoby twierdzą, że picie alkoholu i palenie tytoniu wcale nie są takie groźne dla zdrowia, a ich dieta bez wątpienia spowoduje pojawienie się licznych chorób, kwestia nie czy, ale kiedy. Gdyby hipokryzja mogła latać, linie lotnicze by zbankrutowały. Niestety, często okazuje [...]